Káffavuossa / kaffepose

Hvordan sy en kaffepose / káffavuossa:

DSC_0207

Káffeposen er av skinn (sassne) og består av 4 deler:  Bunn (vuodo), to sider (sijdo), og hals (tjiebet). I tillegg band (bádde) å knyte sammen posen med.

DSC_0234

Delene syes sammen for hånd med enkel eller dobbel mellomlegg (gasskadieres). Enkel mellomlegg (5-6 mm) er enklere å bruke og kan klippes til etterpå hvis den er for bred. Dobbel mellomlegg må klippes i ferdig bredde (8-9 mm) og brettes dobbelt før man syr.

Tradisjonelt sydde man med spunnet og tvinnet senetråd (suodnahárppo), men som erstatning til denne brukes vokset polyestertråd («tanntråd») som deles i ca 4 deler. Altså kan man dele tråden i forskjellig tykkelse, og brukes som den er (rulles litt så den blir rund), eller den kan også tvinnes (bárddet). Man trer da ájmme på den enkle tråden og tvinner den sammen. Da ser tråden ut som den tradisjonelle senetråden og er kanskje også sterkere.

Man bruker skjærnål (ájmme) å sy med, eks tykkelse nr 5 til den vanlige sømmen (gålosávve).og eks tykkelse nr 7 til kastestingene (badjelsávve). Legg delene rette mot rette (árrebælláj) og sy med vanlig tråklesting (gålosávve). Stingene (sávve) skal ikke være for store og løse, da blir posen ikke tett og kaffen drysser ut.

Man begynner gjerne med halsen. Den sys sammen med mellomlegg. Det festes en ca 3 cm lang (målt dobbelt) tvinnet hempe (gavlla) av skinn i sømmen 2-3 cm fra øvre kant. Legg halsen til side til du har sydd resten.

Bunnen syes til sidene med mellomlegget. Bunnen kan være hel eller delt på midten. Hvis delt må den syes sammen, enten med mellomlegg, eller med dobbelsøm (duolbbasávve), dvs delene legges flatt 5-6 mm på hverandre og syes med kastesting (badjelsávve)  på retten og vrangen.

Bunnen kan ha mer eller mindre rynker (duorrasa), eller nesten ikke rynker. Hvis mere rynker rynkes bunnen med rynketråd først. Man syr rynketråden med kastesting (badjelsávve) over kanten fra der buen på sidestk begynner og slutter. Rynkene kan da fordeles jevnt rundt. Hvis nesten ikke rynker behøves da ikke rynkes med rynketråd, men bunnen «holdes» i stedet litt løsere når man syr.

grov ryking fin rynking

Halsen (tjiebet ) syes på tilslutt. Legg halsen og den sammensydde posen rette mot rette. Halssømmen skal være midt på bunnstk.

Øverste kant brettes ned mot vrangen (assebælláj) ca 8-10mm. Syes med kastesting (badjelsávve) med tynnere ájmme,eks nr 7, og tynnere tråd. Stingene skal ikke synes på retten.

Knytebandet (bádde) tvinnes (váhtsadit) av en ca 60-cm lang og 8-10 mm bred skinnremse. Den klippes i to på langs til det er 1-2 cm fra den andre enden. Så tvinnes begge delene samme vei hver for seg (pass på at retten er ut) og tvinnes så sammen. Det kan være lurt å fukte remsene først. Tilslutt lager man en dusk (diehppe) og fester i begge endene av skinnbandet. Bandet knytes fast i hempen.

Den første kaffen man har i den nye kaffeposen skal ikke brukes. Den «impregnerer» posen, og kaffen trekker noe av garvesyra fra skinnet. Man tømmer den ut og fyller på ny kaffe. Øverst legger man fyrstikkesken (stihkkaæssko), så holder den seg tørr.

Feb-2013 

Tekst: Adele Nystø Rahka

Foto: Tysfjord ASVO

8 responses to “Káffavuossa / kaffepose

  1. wow. det var en utförlig beskrivelse. bra jobb.
    tänkte bara på att det inte står något om vilket typ av sassne man ska använda. men det kanske inte spelar någon roll så länge alla bitar har samma tjocklek och nyans?

    • Heimgarva skinn er det beste, men har sydd av ikke heimgarva skinn også. Det var vegetabilsk garvet skinn, men ikke sånn skinn som til klær, eksempel skinnbukser men nesten som en mellomting. Det skinnet var ganske lyst men hengte det ut i sola for å mørkne og kaffeposen ble mørkere etterhvert også.
      Når det gjelder tykkelse, så må det ikke være samme tykkelse/mykhet på mønsterbitene, men bunnen og halsen kan gjerne være tynnere eller/og mykere pga at man rynker bunnen (om så bare litt), og halsen skal man jo snurpe ihop med bandet. Mulig at det skulle stå i beskrivelsen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s