Koftetermer

“Sámebivtasduodje le oasse mijá árbbedábes, ja dav oasev mij lulujma tjuovvot åvddålij guovlluj [Samisk koftesøm er en viktig del av våre tradisjoner, som vi burde ta vare på i fremtiden]”. Slik begynner Kaja Andersen sin bok Julevsáme Doahkojgápte. Boken gir en veiledning i hvordan en syr mindre dukkekofter og på den måten får leseren bli kjent med koftesøm. Denne teksten handler ikke først og fremst om hvordan en kofte syes, den vil heller fokusere på de viktigste duodjetermene som hører til dette arbeidet.

Gápptás kaller man stoffet som det skal syes kofte av. I tillegg trenger man ruvdda (klede) for å sy buddasijt og også en lissto som helt til sist sys fast nederst i koftekanten.

Koften klippes til etter mønster. Dette kalles vadjat. Kofta består av tre eller fire deler i tillegg til armene og skulderstykkene. Baksiden består av to deler og fremsiden av enten to eller bare en del.

I åhtså, det vil si i halsen eller barmåpningen, og på endene av armene syes buddasa fast. Dette er kantband av klede, og disse kan man til en viss grad sette sammen slik man vil. Det nederste kantbandet på kvinnekofter skal imidlertid være rød. Gávlos er en firkant av klede på baksiden av kofta som hører til buddasa. Denne kan man dekorere som man vil, men grunnfargen skal også her være rød.

Herrekofter har ikke gávlos, men en goahkka, eller krage. Denne er blå eller grønn. Det røde firkantige kledestykket på goahkka kalles divlla.

Man kan også sy gájra, eller kiler, til kofta slik at den blir videre. I tillegg kan også en ruvddalissto, et kantband av klede, syes på den nederste kanten på kofta før en vanlig lissto syes på den igjen.

Termer:

Gápptás – stoffet koften syes av

Ruvdda – klede

Hielmme – (kofte)kanten

Skándda – mønster

Vadjat – klippe til etter mønster

Åhtså – barmåpning (i kofte)

Sasse – arm

Buttas (buddasa) – (fastsydd) kant rundt halsåpningen og armene

Vuodobuttas – det unnerste kantbandet

Badjelbuttas – det øverste kantabandet

Buddit – å sy fast buddasa

Sádjá – pynt, dekor på kofte

Gávlos – firkant av klede som hører til buddasa

Goahkka – krage

Divlle – firkant av klede som hører til gávlos

Gájrrá – kile

Ruvddalissto – kantband av klede nederst på kofta

Lissto – kantband nederst på kofta

Kilder:

Andersen, Kaja (2005). Julevsáme doahkkogápte. Ájluokta/Drag: Báhko forlag

4 responses to “Koftetermer

  1. Jeg ser ikke så ofte ruvddalissto på kofter. Hva er «reglene» for det? Eller har det simpelthen gått av moten?

    • Har ikke hørt om regler for det. Jeg regner med at man før gjorde det for å slippe å lage ny kofte (sparetiltak), mens man i dag gjør det for å friske opp kofta (pynt).

  2. Har ikke hørt om regler for det. Jeg regner med at man før gjorde det for å slippe å lage ny kofte (sparetiltak), mens man i dag gjør det for å friske opp kofta (pynt).

  3. Tilbaketråkk: Koftetermer / gapptebago | Duodjebloggen·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s