Veske

Vesker finnes i mange former og fasonger og kan pyntes på ulike måter. Jeg vil sy en veske til kofta, og har allerede mønster fra en tidligere veske. Den nye veska skal være lik den, men jeg vil pynte den på en annen måte.

Veska er sydd av skinn, og det er finest med heimgarvet skinn. Veska har tre deler: Framdelen, bunn og bakdel inkludert gáblle. I tillegg kommer gasskadieres, badjelbuttas og band. Og også tinntråd om du ønsker det.

Det første du må gjøre er å klippe ut alle delene etter mønsteret. Hvis du skal sy tinntråd på veska er det lurt å gjøre det nå før du syr sammen veska. Tinntråden kan være 0,40 mm eller 0,45 mm. Sy med ájmme, og mellom hvert sting skal det være rundt 3 mm slik at trinntråden blir bein.

Tinntråd

Tinntråd

Etter at du er ferdig med å sy tinntråden kan du sy sammen veska. Bruk ájmme når du syr og senetråd. Sy først bakdelen og bunnen sammen, og husk å legge gasskadieres mellom. Deretter syr du bunnen og framsiden sammen, med gasskadieres. Sy med gålosávvij. Bunnen kan ha rynker, og da er det lurt å bruke rynketråd. Rynkene syr du med badjelsávvij.

Rynker

Rynker

Når veska er sydd sammen, begynner du med foret til veska. Det syr du med symaskinen. Når du er ferdig med foret, skal det sys fast til veska: Legg foret inni veska og sy badjelbuddasav.

Badjelbuttas kan sys på to måter

Badjelbuttas kan sys på to måter

Husk å feste hempen før du syr på badjelbuttas. Husk også å feste knappen, som kan være for eksempel en hornknapp eller en sølvknapp.

Hempe og knapp

Hempe og knapp

Til slutt trenger du band til veska. Selv ønsker jeg et band av skinn, men man kan også bruke vevd band. Før du fester bandet til veska kan du pynte veska med for eksempel perler eller noe annet fint.

Perler

Perler

 

Bágo/Ord

  • Gáblle – lokk, klaff på veska
  • Gasskadieres – mellomlegg
  • Badjelbuttas – kantstykke
  • Ájmme – skjærnål
  • Gålosávve – tråklesting
  • Badjelsávve – kastesting

3 responses to “Veske

  1. Tilbaketråkk: Veske laget i reinskinn – Kristins kunst og håndverk·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s